Zikkurat Színpadi Ügynökség
István, a király

1983 augusztusában mutatták be az István, a király c. rockoperát, Budapesten a városligeti szánkózódombon. Ez a hely a bemutató előtt rendezvényre, illetve színpadi előadásra nem adott teret és a szánkózódombot is ettől az időtől kezdve keresztelték át Királydombbá, később hivatalosan is.

Budapesti ősbemutató, 1983

A magyar politikában 1990-ben volt rendszerváltás, de a művészetben már 1983-ban történt az első nagyszabású rockopera az István, a király színrevételével. Sok mindenben áttörést jelentett a rockopera, vegyük például a szereposztást. Az István, a király a hagyományos színházi gyakorlat, a kemény rock zenével és a pop műfajjal való szembenállását törte meg, hiszen Pelsőczy László, Bereg Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett az akkori "lázadó" rockerek: Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák "Bill" Gyula, Victor Máté kaptak főszerepet. A szerzők Szörényi Levente és Bródy János zenei múltja is a pop zenében gyökerezik. Az István, a király zenei stílusa, amelyben a populáris zene, a népzenével, valamint az egyházi gregorián zenével ötvöződött, az első ilyen volt a hazai zenés színjátszás történetében. A nagyszabású művet 1983 augusztusában 6 előadásban 120000 néző látta, mozifilm, bakelitlemez, CD és kazetta is készült róla. Talán nem túlzás, hogy az István, a király hangzóanyaga fellelhető minden 3. családnál.

Szeged, Dóm tér, 1984

Az István, a király sikersorozatának ekkor még csak az elején tartunk, hiszen egy évvel később 1984 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül ismét bemutatásra került, óriási sikerrel.

A mű Szeged után legközelebb 1986-ban került színpadra Budapesten a Nemzeti Színház produkciójaként, ahol 1984-89-ig 224 előadást ért meg a darab, amit 179200 néző látott.

Népstadion, 1990

Amikor 1990-ben Magyarországon is bekövetkezett a rendszerváltás, Budapest legismertebb és legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került ismét színre, ahol magyar koncertet, illetve zenés művet előtte még nem rendeztek. Ezt a két előadást 120000 néző látta és televíziós film is készült róla.

Az István, a király az ország határait áttörve, 1992-ben a Sevillai Expo-n mutatkozott be óriási sikerrel, annak ellenére, hogy a mintegy ötezres nézőközönség között csak néhány tucatnyi magyar lelkesedett. De színre került a darab: Németországban, Ausztriában és még sok más helyen is Európa-szerte.

Az István, a király 1998-ban ünnepelte bemutatásának 15. évfordulóját. A Zikkurat Színpadi Ügynökség erre az alkalomra készíttetett Olasz Ferenc rendezésében, a mű 15 évét felölelő, archív anyagokkal színesített és új, művészi felvételekkel gazdagított filmet. Az MTV 1998. december 26-án, István napján tűzte műsorára.

2000. március 18-án az István, a király elérkezett egy olyan fordulóponthoz, ahol az 1983-as előadás - és további 15 éven keresztül játszó - szereplők képletesen átadták a stafétát egy fiatalabb, Nemzeti Színházas szereplőgárdának. Mára felnőtt egy színész-zenész generáció, akik többek között az István, a királyon nevelkedtek, így nem csoda, hogy amikor a hanghordozás felújításakor a stúdióban hozzákezdtek a szereplők felénekléséhez, érezhető volt az a felkészültség, amit nem néhány nap alatt lehet elérni. A Nemzeti Színházban második alkalommal színre vitt István, a király óriási sikerrel folytatta eddig is töretlen pályafutását.

2001-ben újra Szegeden, 2002-ben az Esztergomi Nyári Játékokon mutatkozott be a rockopera, immáron Szörényi Levente két másik művével (Atilla-Isten kardja, Veled, Uram!) együtt, mely három mű .Szörényi Levente történelmi rockopera trilógiája. néven kapcsolódott össze.

Ki gondolta volna 1983-ban az István, a király rockopera ősbemutatóján, hogy húsz évet kell ahhoz várni, hogy a mű az erdélyi magyarsághoz is eljuthasson? Többszöri próbálkozás után 2003. július 5-én este, a csíksomlyói búcsúk színhelyén közel félmillió néző előtt felcsendültek az ismert dallamok. A közönség a szereplőkkel együtt énekelte végig a darabot, lengtek a magyar zászlók, égett a sok ezernyi gyertya és a darab végén elhangzott a magyar és a székely himnusz. A Magyar Televízió jóvoltából további százezrek, sőt milliók nézhették végig az erdélyi magyarság ünnepét. Jó volt ezt látni, megélni, jelen lenni. Hogy Szörényi Levente szavaival éljünk ez az esemény megteremtette itthon a "nemzeti minimumot", hisz nem volt olyan tudósítás, kommentár, hír, értékelés, amely ne felsőfokon beszélt volna az eseményről.

Az István, a király egy héttel a csíksomlyói bemutató előtt a Horvátországi Pulában aratott nagy sikert, s ezzel a történelmi Magyarország két végpontját hódította meg. A mű ősbemutatójának 20 éves jubileumát augusztus 20-án, a király városában, Esztergomban, az Esztergomi Nyári Játékokon ünnepelte három nagysikerű előadással.

Hogy, hogyan lehet ezek után a mű 25 éves jubileumát megünnepelni és még emlékezetesebbé tenni?

2007-ben már javában "dübörögnek" a különféle tehetségkutató showműsorok, amik jellemzően az énekesi tudásra teszik a hangsúlyt. Ezek a műsorok szerte a világon nagyon népszerűek. Rosta Mária producerasszony fejéből pattant ki az ötlet, hogy a negyedévszázados mű új szereplőit egy televíziós szereplőválogató show keretein belül, a nézők segítségével válogassuk ki a jubileumi előadáshoz. 2007. március 1-én útjára indult A Társulat névre keresztelt, több mint egy évig tartó show-műsor sorozat. A felhívásokra több mint 2000-en jelentkeztek, melyből az elődöntők során kiesettek után a 2008. februárjában induló szerepdöntőkre 24-en maradtak, ők lettek A Társulat tagjai. Ebből a 24-ből került ki a 4 női és 4 férfi főszerep, a 12 alkalommal óriási nézettséget hozó, egyenként 3 x 50 perces élő adásban. Az István, a király jubileumi előadásainak további szerepeire a rendező választotta ki a szereplőket a Társulat többi tagja közül.

A bemutatót 2008. június 17; 18; 19-én, a Papp László Sportarénában óriási sikerrel fogadta a közönség. Bár ekkor A Társulat először lépett az István, a király díszletei közé, a nézőkön lehetett érezni, hogy már jól ismerik őket. A harmadik István generációt elfogadta és befogadta a közönség.

Az Aréna után, 2008 nyarán eljutott a darab Székesfehérvárra, a futballstadionba 2 előadással, a Szegedi Szabadtéri Játékokra 5 előadással, Budapesten a Szent István Bazilika elé, és a révkomáromi futballstadionba, valamint 3 előadás erejéig a Debreceni Főnix Csarnokba. Ezeket az előadásokat több mint 250.000 néző látta. Az István, a király rockopera CD kiadványa egy hónap alatt aranylemez lett, amit a szegedi előadáson vehettek át A Társulat tagjai. 2008 őszétől A Társulat a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszotta István királyunk történetét 30 teltházas előadásban.

2009-ben Sopronban, a felvidéki Gombaszögön, Győrben, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Pécsett és Nyírbátorban aratott nagy sikert a 25 éves mű, az átlagéletkorukat tekintve 25 éves Társulat tagjaival.

2018 - oratorikus változat, Miskolc, Magyarországi turné, Papp László Sportaréna

2019 István, a király - Operettszínházi bemutató és repertoárként továbbjátszás

Lap teteje

 

FŐOLDAL | ILLÉS EGYÜTTES | ISTVÁN, A KIRÁLY | ATILLA, ISTEN KARDJA | VELED, URAM!
DISZKOGRÁFIA | ZIKKURAT GALÉRIA |

Copyright © 2021 Zikkurat Kft. info@zikkurat.hu